Familie opstellingen

Een familieopstelling is een manier om zichtbaar te maken wat er onderliggend speelt ten aanzien van een bepaalde vraag of situatie. Dat kan gaan over jouw familie, werk, relaties, keuzes, zorgen, emoties, verlangens. Het kan eigenlijk over elk onderwerp gaan waarover je helderheid wilt krijgen over wat er onbewust speelt. Elke opstelling – of het nu over families gaat, over organisaties, over keuzes, of over wat dan ook – helpt zichtbaar te maken wat er speelt en wat er nodig is voor jou.

Merk je dat je telkens tegen dezelfde dingen aanloopt of bepaald (ineffectief) gedrag laat zien? Dan is een opstelling mogelijk iets voor jou. Tijdens een opstelling wordt zichtbaar gemaakt met welke patronen en/of dynamieken jij te maken hebt. Soms geeft een opstelling ook de mogelijkheid om zaken op hun plek te laten vallen, waardoor herhaling van bepaalde patronen niet meer nodig is.

Familie opstelling

Hoe werkt een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling gaan we ‘systemisch kijken’. Dat wil zeggen: oog hebben voor het enorme veld waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een systeem met elkaar verbonden zijn. Met een systeem bedoelen we bijvoorbeeld het familiesysteem, of het systeem van de organisatie.

Tijdens een opstelling worden elementen van dit krachtenveld van jouw vraag (of van iemand anders) in kaart gebracht door het opstellen van personen (representanten genoemd). Dit doen we door zijn/haar vraag centraal te stellen.

Andere deelnemers dienen als representant van de mensen om jou heen. Zij stellen zich op een bepaalde wijze in de ruimte op, die precies lijkt op jouw situatie. Zij sluiten zich als het ware aan op jouw wifinetwerk.

Vervolgens wordt tijdens een opstelling helder hoe jij in verhouding staat tot anderen. Blinde vlekken worden zichtbaar. Na de diagnose wordt gekeken welke interventies mogelijk zijn, zodat jij en je systeem nog meer in hun kracht komen te staan. Door een opstelling dienen zich oplossingsrichtingen aan. Je krijgt een andere kijk op de situatie, die zal doorwerken in je leven. Vanzelf wordt duidelijk hoe je kunt handelen. Let op: een opstelling lost jouw vraag niet per definitie op. Het geeft inzicht, bewustwording en ruimte om er iets mee te gaan doen.

Deelnemers aan de opstellingen vinden een opstelling van tevoren vaak spannend. De ervaring leert dat bijna iedereen (zowel inbrenger als representant) er iets uithaalt wat hen verrijkt en gesterkt doet voelen.

Mogelijke vragen

  • Waarom loop ik vast in (liefdes)relaties?
  • Waarom neem ik altijd alle verantwoordelijkheden op me die eigenlijk niet van mij zijn?
  • Hoe komt het dat ik vaak in ruzies beland/veroorzaak?
  • Waarom heb ik moeite met mijn leidinggevenden?
  • Hoe komt het dat ik complimenten ontvangen zo lastig vind?
  • En nog veel meer…

DATA opstellingen

Op de volgende dagdelen vindt er een opstelling plaats bij De Ruimte in Amstelveen:

27 februari 2020       13.00u – 17.00u

14 mei 2020             13.00u – 17.00u

2 juli 2020                 13.00u – 17.00u

Meld je aan via info@meian.nl

De opstelling gaat door bij minimaal 7 deelnemers.

Kosten

Voor een eigen opstelling zijn de kosten € 98,-.

Als representant, zonder eigen opstelling, zijn de kosten € 50,-.

Bij de prijs zijn de drankjes en hapjes inbegrepen.

Mocht je op een eigen datum en tijdstip een familie of organisatie opstelling willen, dan kan dat. Daar zijn weliswaar andere kosten aan verbonden.

Mandy Phoa heeft zich laten opleiden bij het Bert Hellinger Instituut voor de opleiding familieopstellingen.